Zavařování masa: Tradice, která nikdy nezklame

Zavařování Masa

Historie zavařování masa

Víte, že zavařování masa má kořeny hluboko v minulosti? Naši předci dobře věděli, že je potřeba maso nějak uchovat na horší časy. Dřív se s tím museli poprat různě - sušili ho, udili nebo nasolovali. Fungovalo to, ale každá metoda měla svoje mouchy. Sušením a uzením se chuť masa dost změnila, a když se nasolilo, bylo zase přesolené jak blázen.

Všechno se změnilo v 19. století, kdy někdo přišel s nápadem na konzervy. To byl fakt převrat! Francouz Nicolas Appert tehdy objevil, že když se jídlo zavře do skleněné nádoby a povaří ve vodě, vydrží mnohem dýl čerstvé. Tahle finta se rychle rozletěla do světa a lidi začali takhle zavařovat i maso.

Postupně se z toho stala běžná věc - každá hospodyňka zavařovala maso z domácí zabijačky nebo když chlapi něco ulovili. Zavařeniny s masem pak zachraňovaly situaci hlavně v zimě, když nebylo moc čerstvých potravin k mání.

Výhody zavařování masa

Když přijde řeč na zavařování masa, je to vlastně skvělý způsob, jak si uchovat dobré jídlo na horší časy. Naši předkové to dobře věděli a my se k téhle osvědčené metodě zase vracíme. Zavařené maso vydrží v pohodě několik měsíců, a když ho správně uskladníte, klidně i pár let. Je to ideální řešení, když máte vlastní chov nebo narazíte na super slevu v obchodě. Prostě si uděláte zásobu a máte vystaráno. Nejlepší na tom je, že zavařené maso máte vždycky po ruce a nemusíte řešit, co uvařit k večeři. Je už hotové a stačí ho jen ohřát - to přijde vhod, když nemáte čas vařit. A víte, co je na tom taky fajn? Můžete si hrát s různými druhy masa a ochucovat ho podle své chuti. Přidáte bylinky, koření a najednou máte doma vlastní specialitu.

Nezbytné vybavení

Když se pustíte do zavařování masa, musíte mít po ruce správné vybavení - jinak to prostě nejde. Potřebujete hlavně pořádný hrnec s tlustým dnem, který krásně rozvede teplo všude stejně a maso se vám nepřipálí. Taky si nachystejte kvalitní zavařovačky s víčky a gumičkami. Ty sklenice fakt musí být na zavařování stavěné a před použitím je pořádně vymyjte a vysterilizujte. Koukněte, jestli máte nová, nepoškozená víčka a gumičky - bez toho vám to nebude držet vzduch. Určitě si pořiďte zavařovací kleště, ať se nepopálíte, když budete vytahovat horké sklenice. Teploměr je taky důležitý, abyste věděli, jakou má voda teplotu během sterilizace. A jestli chcete mít všechno tip ťop, tak si rovnou kupte zavařovací hrnec s teploměrem a časovačem.

Zavařování masa, ačkoliv je náročnější než zavařování ovoce, nám umožňuje uchovat si chuť léta i v zimních měsících. Dobře připravená konzerva masa je pak odměnou za naši snahu a péči.

Božena Benešová

Výběr masa a příprava

Když se pustíte do zavařování masa, musíte si nejdřív dobře rozmyslet, jaké maso použijete. Nejlepší je sáhnout po mladším mase, které je přirozeně jemnější a šťavnatější. Osobně mám nejlepší zkušenosti s hovězím zadním, vepřovou kýtou nebo prsíčky z drůbeže - prostě s libovějšími kousky. Než se do toho pustíte, pořádně maso prohlédněte a očistěte. Zbavte ho blan a odkrojte přebytečný tuk, ať máte čistý kus na práci. Pak už stačí jen nakrájet na kousky podle toho, co plánujete zavařovat. Jestli chcete masu dodat extra šmrnc, můžete ho předem lehce orestovat na pánvi. Šťáva pak zůstane hezky uvnitř a celá zavařenina bude mít výraznější chuť. Je to vlastně docela fajn způsob, jak si uchovat maso na později - zůstane chutné a zachová si všechny důležité živiny. Hlavně si dejte záležet na přípravě, protože ta rozhodne o tom, jak dlouho vám zavařenina vydrží a jak bude chutnat.

Sterilizace sklenic a víček

Když se pustíte do zavařování masa, musíte si dát extra záležet na čistotě sklenic a víček. Je to vlastně základ celého úspěchu. Pokud totiž sklenice pořádně nevysterilizujete, můžou v nich přežít různé bakterie, které pak celou vaši práci zkazí a maso se pokazí.

Nejdřív sklenice pořádně umyjte v horké vodě se saponátem a pak je dobře vypláchněte. Potom je dejte do hrnce s vodou a nechte je tam povařit aspoň deset minut. Víčka stačí sterilizovat kratší dobu, tak pět minut v horké vodě těsně předtím, než je budete potřebovat. A nezapomeňte - všechno, co používáte, musí být perfektně čisté. Žádné špinavé utěrky nebo nádobí!

Když tohle všechno dodržíte, můžete si být jistí, že vaše domácí masové konzervy vydrží dlouho a hlavně budou bezpečné. Pak si na nich můžete v klidu pochutnat, kdykoliv dostanete chuť.

Recepty na zavařené maso

Zavařování masa patří k osvědčeným způsobům, jak si doma uchovat kvalitní maso na dlouhou dobu bez ledničky. Když maso správně zavaříme ve sklenicích za vysoké teploty, zničíme všechny škodlivé bakterie a enzymy. Dobře zavařené masíčko pak může ve spíži vydržet klidně několik let, aniž by ztratilo svou výbornou chuť a výživovou hodnotu.

Než se do zavařování pustíme, musíme maso pořádně očistit, vykostit a nakrájet na menší kousky. Zavařovat můžeme prakticky jakékoliv maso - hodí se hovězí, vepřové, kuřecí nebo třeba zvěřina. Maso lze zavařit buď samotné, nebo ho vylepšit cibulkou, česnekem, bylinkami či zeleninou podle chuti.

Nesmíme zapomenout na pečlivou přípravu skleniček a víček. Skleničky pořádně umyjeme a vysterilizujeme v horké vodě nebo v troubě. Víčka používáme jedině nová, bez jakéhokoli poškození. Jakmile skleničky naplníme masem, důkladně je uzavřeme a vaříme ve vodě tak dlouho, jak je potřeba. Doba vaření se mění podle velikosti sklenic a typu masa.

Bezpečnostní opatření

Domácí zavařování masa je báječná věc, díky které si můžeme uchovat jeho výbornou chuť i výživové hodnoty po dlouhou dobu. Musíme ale myslet na to, že při přípravě je třeba postupovat opravdu poctivě a dodržovat pár základních pravidel. Nejdřív ze všeho je potřeba mít perfektně čisté ruce, nádobí a hlavně sklenice, do kterých budeme maso zavařovat. Bez toho se prostě neobejdeme. S masem samotným taky musíme zacházet s rozumem - vybíráme jen prvotřídní kousky, které jsou úplně čerstvé a voní tak, jak mají. Než se pustíme do zavařování, maso pořádně provaříme nebo upečeme, aby v něm nezůstaly žádné bakterie. No a když už konečně zavařujeme, je fakt důležité držet se osvědčeného postupu a hlídat teploty jako oko v hlavě. Jedině tak si můžeme být jistí, že se nám v zavařeninách neobjeví plísně nebo jiné potvůrky, které by nám mohly pěkně zavařit. Prostě a jednoduše - když budeme opatrní a důslední, výsledek bude stát za to.

Skladování zavařenin

Když už máme maso zavařené, musíme myslet i na jeho správné uskladnění. Po dokončení procesu otočíme sklenice dnem vzhůru a přikryjeme je dekou, aby chladly pomalu a rovnoměrně. Tím zajistíme, že se víčka perfektně zatáhnou. Pokud maso skladujeme ve správných podmínkách - v temnu a chladu - vydrží nám klidně několik let. Nejlepší je umístit sklenice do spíže, kde teplota nepřesahuje 10 stupňů. Teplo a přímé světlo totiž můžou zkrátit životnost a zhoršit kvalitu zavařeniny. Před každým použitím je důležité zkontrolovat víčko - když je nafouknuté nebo při otevření uslyšíme syčení, raději maso vyhodíme. Stejně tak je potřeba všímat si, jak maso po otevření vypadá a voní. Zavařování je skvělý způsob, jak si uchovat chutné a výživné maso na později. Když dodržíme správný postup a zajistíme vhodné skladování, máme jistotu, že nám vydrží dlouho a bude bezpečné ke konzumaci.

Vlastnost Zavařování masa Mražení masa
Trvanlivost 1-2 roky 6-12 měsíců (závisí na typu masa)
Zachování chuti Mírná změna chuti Zachovává chuť nejlépe
Potřeba energie Vysoká (dlouhé vaření) Nízká (pouze zmrazení)

Trvanlivost zavařeného masa

Když si chcete dát práci se zavařováním masa, odměnou vám bude lahodná pochoutka, kterou můžete mít po ruce celý rok. Ve správně připravených a důkladně vyvařených sklenicích vydrží maso opravdu dlouho - klidně i dvanáct měsíců. Nesmíte ale podcenit ani to, kam zavařeniny uložíte. Nejlíp se jim daří v chladnu a temnu, kde teplota nepřesáhne dvacítku. Jakmile je skladujete v teple, riskujete, že se zkazí i přes veškerou vaši snahu při zavařování. Mějte svoje sklenice pod dohledem a čas od času je zkontrolujte. Pokud uvidíte vypouklé víčko, objeví se plíseň nebo ucítíte divný pach, raději to vyhoďte. Na zdraví si člověk musí dávat pozor, proto je lepší být při zavařování pečlivý a nic neošidit.

Tipy pro začátečníky

Máte chuť na domácí zavařené maso, ale trochu se toho bojíte? Žádný strach, je to jednodušší, než si myslíte. Ze všeho nejdřív si sežeňte pořádné čerstvé maso - nejlíp od místního řezníka, kterému můžete věřit. Než se pustíte do samotného zavařování, maso pořádně očistěte a odkrojte všechno, co tam nemá co dělat. Aby vám vydrželo co nejdéle, je fajn ho nejdřív trochu povařit nebo opéct do zlatavé barvy. Sklenice a víčka musí být perfektně čisté a vysterilizované, jinak by se vám tam mohly začít množit bacily. Když budete maso dávat do sklenic, pěkně ho namačkejte, ale nechte nahoře kousek místa. Pak už stačí jen sterilovat ve vodní lázni podle velikosti sklenic. Jakmile skončíte, otočte sklenice vzhůru nohama a počkejte, až úplně vychladnou. Když všechno uděláte správně, máte o zásoby postaráno na několik měsíců dopředu.

Publikováno: 12. 03. 2025

Kategorie: potraviny