Cheddar - králem sýrů z Anglie, který si získal srdce celého světa!
Úvod do sýru cheddar
Sýr cheddar je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě a má bohatou historii, která sahá až do 12. století. Jeho původ je spojen s anglickým hrabstvím Somerset, ale dnes se vyrábí po celém světě.
Cheddar je tvrdý sýr, který se vyznačuje silnou a plnou chutí. Má charakteristickou oranžovou barvu a zkaramelizované krystalky vnitřku. Sýr cheddar lze použít jako samostatné jídlo, ale také jako přísadu do různých pokrmů.
V tomto úvodu se budeme zabývat historií, výrobou a způsoby konzumace tohoto skvělého sýru. Doufáme, že po přečtení tohoto článku budete mít hlubší povědomí o sýru cheddar a budete moci ocenit jeho chuť a kvalitu ještě více!
Historie vzniku sýru cheddar
Historie vzniku sýru cheddar sahá až do 12. století, kdy byl vyroben mnichem jménem Joseph Harding v anglickém městě Cheddar. Tento typ sýra se stal velmi populárním díky svému pikantnímu, ale přesto sladkému chuti a skvělé konzistenci. Postupem času se stala výroba sýra cheddar specializací zejména regionů Somerset a Devon na jihozápadě Anglie, kde se dodnes tradičně vyrábí podle starých receptů a používají se při tom tradiční suroviny jako mléko od krav plemene Holstein nebo Friesian. Dnes je sýr cheddar oblíben po celém světě a je součástí mnoha pokrmů, například sendvičů, hamburgerů nebo různých druhů omáček.
Výroba sýru cheddar
Výroba sýru cheddar je postup, který se používá při výrobě tohoto slavného anglického sýra. Sýr cheddar je známý svou tmavší barvou a charakteristickou, lahodnou chutí. V této tradiční technice se používá mléko ze speciálních plemen krav a nezbytnou součástí procesu je také řezání a ruční tvarování sýrových hmot. Pokud uvažujete o vlastní výrobě sýru, určitě neváhejte zkusit právě tento typ sýra.
Charakteristika chutě a vůně sýru cheddar
Cheddar je zralý sýr s výraznou chutí a vůní. Jeho charakteristickou chuť lze popsat jako pikantní, krémovou a občas mírně oříškovou. Vůně je intenzivní a typická pro sýry, které byly zralény na delší dobu. Cheddar bývá často používán jako ingredience do různých pokrmů, jako jsou hamburgery, sendviče nebo saláty. Díky své chuti se ale také hodí k samostatné konzumaci spolu s krekry či pečivem.
Použití sýru cheddar v kuchyni
Použití sýru cheddar v kuchyni
Sýr cheddar je oblíbenou volbou mnoha kuchařů kvůli své intenzivní chuti a všestrannosti. Tento typ sýra se původně vyráběl v anglickém hrabství Somerset a dodnes patří mezi nejoblíbenější sýry na světě.
V kuchyni může být sýr cheddar použit na mnoho způsobů - jako ingredience do sendvičů, salátů, omáček, pizzy a dalších jídel. Jeho silná chuť dává pokrmům pikantní nádech a často se také používá ke grilování nebo topení.
Pokud hledáte inspiraci pro recepty s tímto lahodným sýrem, zkuste například cheddarové fondue, mac and cheese nebo grilované sendviče se slaninou a avokádem. Možnosti jsou skutečně nekonečné!
Regionální rozdíly v chuti sýru cheddar
Cheddar je jeden z nejznámějších druhů sýra na světě, avšak jeho chuť a aroma se mohou lišit v závislosti na regionu, kde je vyráběn. V této studii se zaměříme na regionální rozdíly v chuti sýru cheddar. Zjistíme, jaké faktory ovlivňují chuť tohoto oblíbeného sýra a jaké jsou výsledky degustace různých typů cheddaru z různých regionů. Zjistíme také, co dělá každou variantu cheddaru jedinečnou a proč byste si měli vyzkoušet chedar z různých světových koutů.
Zajímavosti o sýru cheddar
Zajímavosti o sýru cheddar
Cheddar je typ sýra s původem v anglickém hrabství Somerset. Tento tradiční sýr se vyrábí z kravského mléka a má charakteristickou křehkou, trochu drsnou strukturu.
Zde jsou některé zajímavosti o tomto slavném sýru:
- Název "cheddar" pochází pravděpodobně z anglického slova "cheddaring", což je proces, při němž je sýr rozbit na malé kousky a pak opět spojen do pevných bloků.
- Cheddar může být různých barev od bílého po téměř oranžový. Zbarvení závisí na množství barviva, které se přidává do mléka.
- Sýr cheddar se používá jako hlavní ingredience v mnoha jídlech, jako například mac and cheese nebo nachos.
- Existuje více než 500 různých druhů sýra cheddar, každý se liší svou chutí a texturou.
- Největším producentem sýra cheddar na světě je Spojené království.
Pokud milujete pikantní a chuťově bohaté sýry, pak byste si určitě měli vyzkoušet i cheddar.
Závěr a doporučení pro konzumaci sýru cheddar.
Závěr a doporučení pro konzumaci sýru cheddar.
Pokud hledáte pořádně sytou chuť, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne, sýr cheddar je pro vás to pravé. Tento oblíbený druh sýra se tradičně vyrábí z kravského mléka a má charakteristickou žlutou barvu díky přídavku látky zvané annato.
Jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat chuť sýru cheddar, je samozřejmě na plátku čerstvého pečiva nebo krekru. Avšak tento sýr také skvěle doplňuje různá jídla - například ho můžete použít jako ingredienci do sendviče, přidat ho do omáček a polévek nebo použít jako ozdobu na vašem oblíbeném burgeru.
Při nákupu sýra cheddar volte raději tu nejkvalitnější variantu, která bude obsahovat vyšší procento tuku (v rozmezí 32-34%). Takový typ sýra bude mít delší trvanlivost a lepší chuťové vlastnosti.
Na závěr bychom Vám chtěli poradit, abyste si svůj oblíbený cheddar před konzumací nechali v lednici dostatečně prohřát na pokojovou teplotu. To mu dodá plnou a sytou chuť a užijete si tak opravdu dokonalého gastronomického zážitku.
Publikováno: 22. 06. 2023
Kategorie: potraviny