Kale - zelenina, která vám dodá energii na celý den

Kale

Úvod do zeleniny "kale"

Kale je rostlina, která se řadí mezi zeleninu a představuje vynikající zdroj vitamínů a minerálů. Je charakteristická listy s hrubou texturou a intenzivně zelenou barvou. Pochází ze středomořského prostoru a byla oblíbenou potravinou už ve starověku. V dnešní době se těší velké oblibě jako superpotravina díky svým pozitivním účinkům na zdraví. Pokud jste dosud neochutnali kale, určitě si ho musíte vyzkoušet!

Historie a původ "kale"

Historie a původ "kale"

Kale, neboli kel, je košenilově zbarvená odrůda divoké ředy, kterou lidé již více než 2000 let pěstují. Jeho původ se nachází v oblasti Středomoří, ale postupně se rozšířil do celého světa. V antickém Řecku byla kel neodmyslitelnou součástí stravy a sloužila jako potrava pro vojáky.

Ve středověku byl kale oblíbeným pokrmem v mnoha evropských zemích. V Anglii například byl velmi populární a s nástupem koloniální expanze byl přenesen do Ameriky.

Dnes se kale pěstuje po celém světě v různých klimatických podmínkách, ale nejvýznamnějšími producenty jsou USA, Kanada a Nizozemsko.

Využití kale v kuchyni je velmi široké - může být vařený, pečený nebo dušený. Může sloužit jako přísada do polévek, salátů či smoothies či samostatné pokrmy. Díky svému bohatství na vitaminy a minerály patří kale mezi superpotraviny a jeho konzumace je velmi zdravá pro organismus.

Typy "kale" a jejich charakteristiky

Kale je druhem zeleniny, která se v poslední době stala velmi populární díky svým zdravotním prospěchům a vynikající chuti. Existuje několik typů kale, každý s jinou charakteristikou a chuťovým profilem. Následující seznam Vám pomůže si lépe orientovat se mezi různými druhy kale:

- Listový kale - s oblými listy a jemnou chuťí, nejčastěji používaný typ

- Svazečkový kale - méně oblý než listový kale, s téměř špičatými vrcholy

- Červenokvětý kale - má jasně červené okraje listů a tmavší zelené středy

- Kadeřavý kale - má kadeřavé, skoro frizované lístky a intenzivnější chuť než ostatní druhy

Tyto typy kale jsou bohaté na vitamíny A, C a K a obsahují také řadu minerálů jako například železo. Sama o sobě jsou chutné i syrové v salátu, ale také se hodí do polévek a různých pokrmů na vaření.

Nutriční hodnoty "kale"

"Nutriční hodnoty kale: Co obsahuje tato zdravá zelenina?"

Pěstování "kale"

Kale, neboli kapusta kadeřavá, je v posledních letech stále oblíbenější druh zeleniny. Pokud se rozhodnete tento superpotravinový prvek pěstovat i doma, postupujte podle těchto tipů: Vyberte si vhodné místo pro pěstování kale - nejlépe slunné a chráněné před větrem. Zvolte kvalitní půdu s dobrou drenáží a pH mezi 6,0 a 7,5. Sázet můžete od jara do podzimu, pro optimální růst nechte kale dostatečný prostor na vývoj kořenového systému. Nepodceňujte pravidelnou zálivku a hnojení. Pokud budete dbát na tyto zásady, brzy budete mít na stole lahodnou zdravou zeleninu plnou vitaminů!

Použití "kale" v kuchyni

Kale je druh zeleniny, který se může stát skvělým doplňkem v každé kuchyni. Tato superpotravina nabízí mnoho výhod jako například bohatství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Pokud se vám zdá neobvyklý, nebo jste ho ještě nikdy neměli možnost ochutnat, zkuste některý z těchto receptů a nechte se překvapit jeho chutí i zdravotními benefitami:

1) Zdravá a jednoduchá salátová příloha - nakrájený kale smíchejte s jablky, ořechy a oblíbenou omáčkou (např. medovou hořčičnou).

2) Krémová polévka s kale - Dusené kale smíchané s cibulí a česnekem, restovanými v olivovém oleji. Poté přilijte kuřecí vývar a vařte asi 20 minut. Smíchejte v mixéru dohladka, vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte soli a pepřem.

3) Pesto z kale - Rozmixujte listy kale spolu s olivovým olejem, česnekem, piniovými semeny a parmazánem na hladkou pastu. Použijete jako omáčku na těstoviny, nebo jen tak na chléb.

Snažte se přidávat kale do svého jídelníčku pravidelně a uvidíte jak se vaše tělo bude cítit lépe a silnější.

Recepty s "kale"

Kale, nebo-li kapustník, je populární zeleninou plnou vitamínů a minerálů, která se hodí do mnoha jídel. Pokud hledáte nové nápady na přípravu kale, přinášíme vám ty nejchutnější recepty s touto zeleninou. Od smoothies po saláty a teplé pokrmy, kale se skvěle hodí do každého jídla. Užijte si zdravý a chutný způsob stravování s našimi recepty s kale!

Zdravotní přínosy "kale"

Kale, zázračná zelenina plná živin a zdraví prospěšných látek. Zajímá vás, jaké jsou zdravotní přínosy tohoto superfoodu? Přečtěte si dál a dozvíte se, jak kale posiluje vaše tělo a pomáhá bojovat s mnoha chorobami.

Možné vedlejší účinky "kale"

Kale je zdravá a chutná zelenina, kterou byste měli určitě zahrnout do své stravy. Nicméně, i přestože má spoustu výhod, může mít také některé vedlejší účinky.

Mezi možné vedlejší účinky kale patří nadýmání a plynatost. To je způsobeno tím, že kale obsahuje sacharidy a vlákninu, které se těžko tráví. Pokud máte citlivý žaludek nebo trpíte střevními potížemi, může být kale pro vás obtížně stravitelný.

Dalším možným vedlejším účinkem je snížená schopnost krev srážet. Kale totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který pomáhá udržovat správnou hladinu krevní srážlivosti. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo trpíte poruchou srážlivosti krve, nemusí být kale pro vás vhodnou volbou.

Pamatujte si, že každý člověk je jiný a reaguje odlišně na různé potraviny. Pokud si nejste jisti, zda je pro vás kale vhodným jídlem, konzultujte to s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Závěr a doporučení pro konzumaci "kale"

Po důkladném zkoumání výživových hodnot a zdravotních přínosů "kale" jsme připravili následující závěry a doporučení pro jeho konzumaci:

- Kale je vynikajícím zdrojem vitamínů A, C a K, vápníku a železa. Pravidelná konzumace kale může pomoci posílit imunitní systém a chránit před celou řadou chorob.

- Existuje mnoho různých způsobů, jak začlenit kale do své stravy. Můžete ho použít jako ingredienci ve svých oblíbených salátech nebo smoothies, nebo ho upéct jako chipsy. Je také skvělým doplňkem polévek a omáček.

- Pokud se snažíte snížit svou hmotnost, kale by mohl být vhodným pomocníkem v dietě. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny mohou tyto listy pomoci udržet pocit sytosti na déle.

- Pamatujte si ale, že při konzumaci kale si musíte dát pozor na množství oxalátu - látky obsažené v této zelenině, která může ovlivnit absorpci vápníku. Proto se vyhněte nadměrné konzumaci a dbejte na vyváženou stravu.

- Celkově vzato, kale je cenným příspěvkem pro zdravou a vyváženou stravu. Nebojte se ho vyzkoušet a objevte, jak může obohatit vaši kuchyni.

Publikováno: 26. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Rudolf Brzobohatý

Tagy: kale | druh zeleniny