Recept na autentickou neapolskou pizzu napoletana: Klasika přímo z Itálie!

Pizza Napoletana.

Představení pizzy napoletana

Pizza napoletana je jedním z nejznámějších pokrmů italské kuchyně a pochází z Neapole. Je to tradiční recept, který se předává z generace na generaci a dodržuje se přesný postup přípravy. Pizza napoletana má charakteristickou tenkou a lehkou kůru s vysokými okraji a bohatou náplní. Je to pokrm plný chuti, který oslovuje milovníky dobrého jídla po celém světě. Připravit si autentickou pizzu napoletana je skvělý způsob, jak si doma vychutnat tu pravou italskou gastronomii.

Přísady potřebné k přípravě

Přísady potřebné k přípravě autentické neapolské pizzy napoletana jsou jednoduché a přirozené. Budete potřebovat:

- 500 g hladké mouky

- 325 ml vlažné vody

- 10 g soli

- 5 g cukru

- 15 g čerstvého droždí

- 2 lžíce olivového oleje

Tyto základní suroviny jsou klíčové pro dosažení charakteristických chuti a konzistence pizzy napoletana. Samozřejmě si můžete přidat další ingredience podle svých preferencí, jako je rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka a oregano.

Postup přípravy pizzy napoletana

Postup přípravy pizzy napoletana je relativně jednoduchý, ale vyžaduje pečlivost a trpělivost. Nejdříve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte 500 g hladké mouky s 10 g soli a udělejte malou důlek uprostřed. Do důlku rozdrobte 25 g čerstvého droždí a přidejte lžičku cukru. Přilijte 325 ml vlažné vody a začněte těsto míchat rukama nebo pomocí mixéru s hákem, dokud nedosáhnete hladkého a elastického těsta.

Těsto nechte odpočinout na teplém místě po dobu jedné hodiny, dokud se zdvojnásobí objem. Poté ho rozdělte na menší kousky (cca 200 g) a každý kousek vyválejte na tenký plát o průměru asi 30 cm.

Na plech nebo pizzovou pánev dejte trochu olivového oleje a položte na ni vyválený plát těsta. Na tuto základnu nanesete rajčatovou omáčku (pomodoro), kterou jste si připravili z rajčat, česneku, olivového oleje, soli a pepře.

Pizzu můžete poté ozdobit oblíbenými ingrediencemi, jako jsou mozzarella, bazalka, šunka, salám nebo olivy. Nezapomeňte na sýr Parmezán a trochu oregana.

Pizzu dejte péct do předem vyhřáté trouby na teplotu 250 °C po dobu 10-15 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Hotovou pizzu můžete posypat čerstvou bazalkou a podávat ještě horkou.

Nyní už víte, jak připravit autentickou neapolskou pizzu napoletana. Přejeme vám dobrou chuť!

Důležité tipy a triky pro dokonalou pizzu

1. Použijte kvalitní ingredience: Pro autentickou neapolskou pizzu je klíčové použít kvalitní suroviny. Volte čerstvé rajčatové pyré, mozzarellu di bufala, extra panenský olivový olej a čerstvé bylinky.

2. Dejte si pozor na těsto: Těsto je základem dobré pizzy. Použijte italskou hladkou mouku typu 00, která obsahuje méně lepku a dodá těstu správnou konzistenci. Nezapomeňte také na dlouhé kynutí těsta, které mu dodá lehkost a chutnou strukturu.

3. Předehřejte troubu: Důležité je předehřát troubu na co nejvyšší teplotu. Ideální je použít kamennou troubu, ale pokud ji nemáte, můžete použít i plech na pečení s keramickým povrchem.

4. Kratší pečení: Neapolská pizza se peče velmi rychle při vysokých teplotách (450-500 °C). Pečení trvá jen několik minut, proto dbejte na to, aby se pizza nepřepálila.

5. Správné rozložení ingrediencí: Při pokládání ingrediencí na těsto je důležité dodržet správné rozložení. Rajčatové pyré naneste tenkou vrstvou, aby se těsto nezvlhčilo. Mozzarellu roztrhněte na menší kousky a rovnoměrně ji rozprostřete po pizze.

6. Nezapomeňte na čerstvé bylinky: Přidání čerstvých bylinek jako bazalky, oregana nebo petrželky dodá pizze napoletana autentickou chuť a vůni.

S těmito tipy a triky budete mít dokonalou pizzu napoletana přímo z Itálie!

Varianty a přizpůsobení receptu podle vlastních chutí

Pokud máte rádi experimentování a chcete si přizpůsobit recept na pizzu napoletana podle svých vlastních chutí, máte k tomu plnou volnost! Existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet. Například můžete přidat do těsta různé bylinky, jako je bazalka, oregano nebo rozmarýn. Také můžete přidat další ingredience do náplně, jako jsou olivy, kapary nebo ančovičky. Pokud preferujete pikantní chuť, můžete přidat červený pepř nebo chilli papričky. Nezapomeňte také na možnost výběru různých druhů sýrů - od klasické mozzarelly po provolone nebo parmazán. Vaše fantazie nemá žádné meze!

Doporučení na servírování a doplňky k pizze napoletana

Při servírování autentické neapolské pizzy napoletana je důležité dodržet několik zásad. Pizza by měla být podávána horká, čerstvě upečená přímo z trouby. Nejlepší je ji konzumovat ihned po upečení, aby se zachovala její křupavost.

Tradičně se pizzu napoletana podává celou na talíři, ale můžete ji také servírovat na dřevěné desce nebo kamenném podkladu, aby se zachovala její autentičnost. Pizzu je vhodné krájet nožem a vidličkou, ale mnoho Italů preferuje ji jíst rukama - takto si můžete opravdu vychutnat její chuť a texturu.

Pokud chcete svou pizzu napoletana obohatit o další přísady, můžete ji posypat čerstvým bazalkovým lístkem a pokapat olivovým olejem extra virgin. Doporučujeme také přidat na stůl chilli olej nebo sušený oregano, které si každý host může přidat podle svých preferencí.

Doplňky k pizze napoletana jsou samozřejmě individuální volbou každého jednotlivce. Nejčastěji se podává s klasickými italskými přísadami, jako je mozzarella di bufala, cherry rajčátka, černé olivy nebo ančovičky. Můžete však experimentovat a přidat své oblíbené ingredience, jako jsou šunka, žampiony nebo artyčoky.

Důležité je také dbát na správnou kombinaci chutí a textur. Přidání několika plátků parmazánu nebo zakysané smetany může pizze dodat zajímavou chuťovou nuanci.

Pamatujte si však, že autentická pizzu napoletana je již sama o sobě dokonalým pokrmem a nepotřebuje mnoho doplňků. Její jednoduchost a čistota chuti jsou to, co ji dělají tak výjimečnou.

Takže si připravte talíře, nalijte si sklenku dobrého vína a užijte si tuhle lahodnou specialitu z Itálie!

Závěrem můžeme konstatovat, že příprava autentické neapolské pizzy napoletana je sice náročná, ale rozhodně stojí za to. Tato klasika italské kuchyně nabízí jedinečnou kombinaci chuti a vůně, kterou nelze srovnat s žádnou jinou pizzou. Nechte se unést do uliček Neapole a vyzkoušejte si připravit tuto lahodnou specialitu i vy doma. Sledujte postup a dodržujte důležité tipy a triky, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Ať už si pizzu napoletana doplníte o oblíbené suroviny či ji podáte tradičně bez nich, určitě si pochutnáte na tomto autentickém italském pokrmu. Přejeme vám dobrou chuť!

Publikováno: 28. 01. 2024

Kategorie: recepty

Autor: Vladan Brouček

Tagy: pizza napoletana. | tradiční italská pizza z neapole