Recept na Pohlreichovu zelňačku: Kulinářský skvost od šéfkuchaře!

Pohlreichova Zelňačka

Pohlreichova zelňačka je jedním z nejznámějších receptů našeho šéfkuchaře Martina Pohlreicha. Tato tradiční česká polévka je oblíbená pro svou výraznou chuť a jednoduchou přípravu. V tomto receptu se setkávají klasické suroviny jako zelí, brambory a slanina s moderním přístupem a dotekem Pohlreichovy kreativity. Pokud máte rádi polévky plné chuti, určitě si tuto zelňačku nenechte ujít!

Seznam potřebných ingrediencí

- 500 g kysaného zelí

- 200 g brambor

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- 100 g slaniny

- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)

- 200 ml smetany ke šlehání

- sůl, pepř, kmín

Toto jsou hlavní suroviny, které budete potřebovat k přípravě Pohlreichovy zelňačky. Samozřejmě si můžete přidat další ingredience podle své chuti a preference.

Postup přípravy Pohlreichovy zelňačky

Postup přípravy Pohlreichovy zelňačky je velmi jednoduchý. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience. Zelí nakrájíme na tenké proužky a cibuli na drobné kostičky. Na rozpáleném másle osmahneme cibuli dozlatova a poté přidáme zelí. Zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.

Poté přidáme brambory nakrájené na menší kousky a vaříme dalších 10 minut, nebo dokud se brambory neuvarem. Mezitím si smetanu rozmícháme s hladkou moukou a postupně ji vmícháváme do polévky, aby se zahustila.

Přidáme také kmín a bobkový list pro dochucení. Vaříme ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily. Na závěr dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Hotovou zelňačku můžeme podávat posypanou nasekanou petrželkou nebo kysaným smetanovým dipem. Dobrou chuť!

Varianty a tipy na úpravu receptu

Pokud máte chuť experimentovat, můžete do Pohlreichovy zelňačky přidat další ingredience. Například můžete přidat kousek uzeného masa nebo slaniny pro výraznější chuť. Pokud preferujete vegetariánskou verzi, můžete maso úplně vynechat a nahradit ho zeleninou jako například paprikou nebo cuketou. Další možností je přidání různých bylinek podle vašeho gusta, jako je petrželka, tymián nebo majoránka. Pokud chcete zelňačku zjemnit, můžete přidat smetanu nebo mléko. Experimentujte s chutěmi a vytvořte si svou vlastní variaci této lahodné polévky!

Důležité rady a triky pro dokonalou zelňačku

- Použijte čerstvou bílou zelí, která má pevné listy a ještě není příliš tvrdá.

- Při krájení zelí použijte ostrý nůž, abyste dosáhli jemných a rovnoměrných plátků.

- Přidání kysané smetany do polévky dodá lahodnou chuť a krémovou konzistenci. Můžete také vyzkoušet přidat trochu zakysané smetany na konec podávání pro ještě bohatší chuť.

- Pokud chcete zesílit chuť polévky, můžete přidat kousek slaniny nebo uzeného masa při vaření zelí.

- Nezapomeňte ochutnat polévku během vaření a přizpůsobit koření podle svého gusta. Pohlreich doporučuje přidat špetku cukru, aby se vyrovnala kyselost zelí.

- Zbývající polévku můžete skladovat v lednici a ohřát si ji na druhý den. Chuť se ještě prohloubí.

S těmito radami a triky se vám určitě podaří připravit dokonalou Pohlreichovu zelňačku!

Zelňačka je vynikající samotná, ale můžete ji také podávat s křupavým chlebem nebo domácími krutony. Doporučujeme ji ozdobit čerstvou petrželkou nebo koprkem pro ještě intenzivnější chuť. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do zelňačky přidat trochu chilli papriček nebo koření. Podávejte ji jako hlavní jídlo nebo jako předkrm na rodinných oslavách či večeřích se přáteli. Vychutnejte si tuto lahodnou a tradiční polévku plnou chuti!

Bonusový tip od Pohlreicha

Bonusový tip od Pohlreicha: Pokud chcete zelňačku ještě vylepšit, můžete do ní přidat kousky uzeného masa nebo slaniny. Tento přídavek dodá polévce ještě bohatší chuť a výraznější aroma. Doporučuji také přidat do hotové zelňačky lžičku hořčice, která jí dodá pikantní nádech. Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky jako petržel nebo kopr, které zvýrazní její chuťovou paletu. S těmito drobnými úpravami se vaše Pohlreichova zelňačka stane ještě lahodnější a dokonale vyváženou pochoutkou pro celou rodinu!

Odkazy na další zajímavé recepty

Pokud vás zaujala Pohlreichova zelňačka a rádi experimentujete s novými recepty, můžeme vám doporučit několik dalších zajímavých pokrmů od šéfkuchaře Martina Pohlreicha. Na jeho webových stránkách najdete například recept na lahodnou telecí svíčkovou s pečenými bramborami nebo pikantní tatarský biftek s bylinkovým máslem. Pokud preferujete ryby, určitě si nenechte ujít Pohlreichův recept na lososa s křupavou kůrkou a citronovou omáčkou. Pro milovníky dezertů je tu pak například originální recept na čokoládové fondue se sezónním ovocem. Všechny tyto recepty jsou jednoduché na přípravu a garantujeme vám, že vaše chuťové buňky budou nadšené!

Publikováno: 19. 01. 2024

Kategorie: recepty

Autor: Adéla Broučková

Tagy: pohlreichova zelňačka | recept na zelňačku od pohlreicha