Sladká vášeň jménem kandované ovoce

Kandované Ovoce

Co je kandované ovoce?

Sladké kandované ovoce je opravdová pochoutka, kterou si můžete vychutnat samotnou nebo jako součást různých dobrot. Vzniká šetrným vařením čerstvého ovoce v hustém cukrovém sirupu. Při výrobě se ovoce nejdřív krátce povaří ve vodě a pak se nechá pomalu projít cukrovým roztokem, který mu dodá tu správnou sladkost. Během tohoto procesu cukr nahradí vodu v ovoci, díky čemuž zůstane krásně pevné a barevné, a navíc vydrží mnohem déle čerstvé. Tuhle sladkou dobrotu najdete často v různých moučnících nebo dezertech, ale skvěle se hodí i do slaných pokrmů pro zajímavý kontrast chutí. Nejvíc se kandují citrusové kůry, šťavnaté třešně, exotický ananas, pikantní zázvor nebo zdravé brusinky. Abyste si kandované ovoce užili co nejdéle, schovejte ho někam do sucha a chládku.

Historie kandování ovoce

Výroba kandovaného ovoce patří k nejstarším způsobům, jak uchovat ovoce na delší dobu. Už naši předkové v dávné Číně a Mezopotámii přišli na to, že cukr dokáže ovoce skvěle zakonzervovat. Tenhle šikovný způsob konzervace se rychle ujal hlavně tam, kde lidé mohli sklízet ovoce jen v určitém období roku. Do Evropy přinesli tuhle lahůdku arabští kupci ve středověku a brzy si získala velkou oblibu. Kandované ovoce bylo tehdy považováno za skutečnou delikatesu - zdobilo stoly šlechty a bohatých měšťanů, kde se s ním parádily dorty a sladké pochoutky. S postupem času se ale dostalo i mezi obyčejné lidi a stalo se běžnou součástí domácí kuchyně. Dneska si můžeme pochutnávat na spoustě druhů kandovaného ovoce, ať už jsou to klasické citrusy nebo třeba exotické plody.

Výroba kandovaného ovoce

Sladké pokušení v podobě kandovaného ovoce si zamilují všichni mlsalové. Výroba téhle dobroty má své kouzlo. Nejdřív musíte vybrat jen to nejlepší zralé ovoce. Po důkladném očištění a odstranění stopek a jadérek přichází na řadu blanšírování, které ovoci dodá správnou pevnost. Pak nastává to pravé kouzlo - několikadenní až několikatýdenní kandování. Ovoce se postupně noří do stále hustšího cukerného roztoku. Během této doby do sebe nasákne cukr a získá svůj typický sladký šmrnc a lesklý vzhled. Po kandování se musí ovoce pořádně usušit. Kandované ovoce pak můžete ještě vylepšit - třeba ho obalit v cukru, čokoládě nebo ho posypat oříšky. Podobně se dělá i ovoce naložené v cukru, ale to se většinou nechává celé a nekanduje se tak dlouho. Díky tomu si více zachová svou původní chuť a konzistenci. Ať už si pochutnáte na kandovaném ovoci nebo ovoci naloženém v cukru, určitě vám tyhle sladké dobroty připomenou slunečné letní dny.

Druhy kandovaného ovoce

Barevný svět kandovaného ovoce nabízí nepřeberné množství chutí. Kandování je vlastně takové kouzlo, které promění třeba obyčejné citrusy, lesní plody nebo tropické ovoce v něco výjimečného. Nejčastěji narazíte na kandované plátky pomeranče, citronovou kůru nebo šťavnatý ananas. Tyhle sladké dobroty si můžete vychutnat samotné, nebo je přidat do vánočního cukroví či různých dezertů. Vedle kandovaného ovoce znají naše babičky ještě jeden způsob, jak ovoce uchovat - naložit ho do cukru. Je v tom docela rozdíl. Když kandujete, ovoce se musí vařit v cukrovém roztoku a pak se suší, zatímco při nakládání stačí ovoce jen zasypat cukrem a nechat ho, ať pustí šťávu. Takhle se často zpracovávají třeba jahody, višně nebo rybíz.

Vlastnost Kandované ovoce Čerstvé ovoce
Trvanlivost Měsíce Dny až týdny
Sladkost Velmi sladké Mírně sladké až sladké

Použití kandovaného ovoce

Kandované ovoce je úžasná pochoutka, kterou můžete využít snad všude v kuchyni. Je nádherně sladké a na pohled lákavé, takže perfektně oživí každý dezert. Když pečete vánoční cukroví, perníčky nebo třeba velikonoční mazanec, určitě ho přidejte - těsto bude vláčnější a chutnější. Hlavně kandovaná citrusová kůra je naprostý základ pro spoustu tradičních receptů, třeba do vánoční štoly prostě patří. Ale nemusíte ho cpát jen do pečení! Je skvělé i jen tak na mlsání po obědě nebo večeři. Zkuste ho nasypat do jogurtu nebo ranní ovesné kaše - získají úplně nový rozměr. A když zdobíte dorty nebo jiné zákusky? Kandované ovoce jim dodá ten správný šmrnc.

Skladování kandovaného ovoce

Jestli chcete, aby vám kandované ovoce dlouho vydrželo čerstvé a chutné, musíte ho správně skladovat. Všechno kandované ovoce, stejně jako to naložené v cukrovém nálevu, potřebuje vzduchotěsné nádoby - jedině tak si zachová správnou konzistenci a nenavlhne. Nejlepší je schovat ho někam do tmy a chladu, třeba do spížky nebo do zadní části kuchyňské linky, kde není teplo. Když tohle všechno dodržíte, můžete se z kandovaného ovoce těšit klidně i několik měsíců.

Kandované ovoce, sladká vzpomínka na léto, zářivé drahokamy schované v šuplíku, čekající na chvíli, kdy rozzáří obyčejný den.

Hana Nováková

Nutriční hodnota a zdravotní benefity

Když mluvíme o kandovaném ovoci, musíme si přiznat, že je to vlastně taková sladká bomba. Jo, nějaké ty vitamíny a minerály z původního ovoce tam zůstávají, ale hlavně je to pořádná dávka cukru. Asi nikoho nepřekvapí, že pravidelné mlsání těchto pochoutek může způsobit, že se nám začnou kila pomalu načítat, zuby protestovat a časem můžeme skončit i s cukrovkou. Proto bychom měli brát kandované ovoce spíš jako takové občasné potěšení - něco jako když si dáte v neděli po obědě kousek dortu. Rozhodně by nemělo být na našem jídelníčku každý den. Mnohem lepší je sáhnout po čerstvém ovoci nebo třeba po rozinkách či křížalách bez cukru.

Nevýhody kandovaného ovoce

Sladké pochoutky jako kandované ovoce nebo ovoce v cukru sice vypadají lákavě a chutnají božsky, ale není všechno zlato, co se třpytí. Musíme si přiznat, že tahle dobrota je pěkně nabitá cukrem, což našemu tělu zrovna neprospívá. Když to s mlsáním přeženeme, můžeme si zadělat na problémy - kila navíc, cukrovku, zkažené zuby a další nepříjemnosti. Navíc když se ovoce kanduje, tedy vaří v cukrovém roztoku, přichází o spoustu cenných látek jako vitamíny a minerály. I když se může zdát, že kandované ovoce je lepší volba než třeba čokoláda nebo bonbony, ve skutečnosti je to pořád jen sladkost přeplněná cukrem.

Zajímavosti o kandovaném ovoci

Kandované ovoce je skutečně zajímavá pochoutka s pozoruhodnou minulostí. Už staří Egypťané si na něm pochutnávali a dokonce ho pokládali jako dar svým bohům. To asi netušíte, že v době, kdy lidé neznali ledničky ani zavařovačky, bylo kandování jedním z mála způsobů, jak uchovat ovoce na delší dobu. Je to vlastně docela chytré - cukr funguje jako přírodní konzervant, který zabraňuje množení bakterií a plísní. Kromě klasického kandování, kdy se ovoce celé obaluje v cukru, můžete zkusit i jednodušší variantu. Stačí nakrájet ovoce na kousky a vrstvit ho s cukrem. Časem pustí šťávu a krásně změkne. Takhle upravené ovoce je pak skvělé do buchet, na dorty nebo jen tak na mlsání. Ať už máte rádi kandovanou pomerančovou kůru, zázvor nebo třeba jen ovoce naložené v cukru, vždycky si pochutnáte na něčem, co lidi znají a připravují už stovky let.

Recept s kandovaným ovocem

Kandované ovoce je skutečně něco výjimečného! Když si ho vychutnáváte samotné nebo jím ozdobíte sváteční dort, jeho jedinečná chuť vás pokaždé okouzlí. Proces kandování, při kterém se ovoce postupně prosycuje cukrovým roztokem, vznikl jako šikovný způsob, jak uchovat ovoce na dlouhou dobu. Naši předci tak mohli mít sladké potěšení i v zimě, když čerstvé ovoce nebylo k mání. Podobně úžasné je i ovoce zalité cukrem. Stačí nakrájet čerstvé kousky, zasypat je cukrem a počkat, až se jejich šťáva spojí s cukrem v lahodný sirup. Takto připravené ovoce pak báječně oživí domácí pečení, může být skvělou ozdobou na zmrzlině nebo si ho můžete dát třeba s ranním jogurtem. Ať už si vyberete kandované ovoce nebo to naložené v cukru, zaručeně si pochutnáte!

Publikováno: 20. 02. 2025

Kategorie: potraviny