Vyberte si z našich oblíbených receptů na dorty a připravte si sladkou lahůdku doma

Recepty Na Dorty

Základní recept na dortové těsto

Základní recept na dortové těsto je základem pro přípravu mnoha druhů dortů. Potřebujeme 250 g hladké mouky, 200 g cukru, 200 g másla, 4 vejce, 1 prášek do pečiva a špetku soli. Nejprve smícháme máslo s cukrem dohladka. Postupně přidáváme vejce a dál mícháme. Potom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a opět promícháme. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, dokud není dort zlatavý a pevný na dotek.

Recept na čokoládový dort s krémem

Čokoládový dort s krémem je jedním z nejoblíbenějších dezertů. K přípravě potřebujeme 200 g hořké čokolády, 200 g másla, 200 g cukru, 4 vejce, 200 g hladké mouky a 1 lžičku prášku do pečiva. Nejdříve rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni. Poté smícháme cukr s vejci a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí dort vykrojíme na dvě poloviny a naplníme krémem podle vlastního výběru.

Jak připravit ovocný dort s mascarpone

Ovocný dort s mascarpone je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkých dezertů. Začněte přípravou základního dortového těsta, které poté rozdělíte na dvě části. Jednu část použijete jako spodní vrstvu dortu a druhou část smícháte s mascarpone a cukrem, abyste vytvořili krémovou náplň. Na spodní vrstvu dejte plátky čerstvého ovoce, například jahody nebo maliny, a poté přelijte krémovou směsí. Na vrchol dortu můžete přidat ještě další kousky ovoce a ozdobit šlehačkou. Dort nechte vychladnout v lednici a pak si pochutnejte na sladké lahůdce plné ovocné svěžesti a krémovosti.

Dort s tvarohovou náplní a ovocem

Dort s tvarohovou náplní a ovocem je oblíbenou volbou pro ty, kteří milují kombinaci sladkého tvarohu a čerstvého ovoce. Pro přípravu tohoto dortu budete potřebovat 250 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce a špetku soli. Těsto vypracujte a nechte ho odpočinout v lednici asi půl hodiny.

Mezitím si připravte náplň z tvarohu, který smíchejte s 100 g cukru a vanilkovým cukrem podle chuti. Přidejte také trochu citronové kůry pro osvěžující chuť. Na připravené těsto rozprostřete vrstvu tvarohové směsi a pokryjte ji plátky čerstvého ovoce dle vašeho výběru - například jahody, maliny nebo broskve.

Dort pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není zlatavý. Po upečení nechte dort vychladnout a ozdobte ho podle své fantazie - můžete použít šlehačku, čokoládovou polevu nebo posypat drobnými ořechy.

Tento dort je ideálním dezertem na oslavu nebo jako sladká pochoutka pro rodinné posezení. Tvarohová náplň dodá dortu jemnou a krémovou chuť, která se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své blízké vynikajícím dortem plným chuti!

Recept na dort s třešněmi a šlehačkou

Dort s třešněmi a šlehačkou je jedním z nejoblíbenějších dortů v naší kolekci. Pro přípravu budete potřebovat:

- 200 g hladké mouky

- 200 g cukru

- 4 vejce

- 200 ml smetany ke šlehání

- 1 vanilkový cukr

- 1 prášek do pečiva

- 400 g třešní (můžete použít čerstvé nebo zmrazené)

Nejprve si připravte dortové těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte vejce a smetanu ke šlehání a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

Potom dejte polovinu těsta do dortové formy a rozložte po něm polovinu třešní. Přikryjte druhou polovinou těsta a zbytek třešní rozložte na vrchol dortu.

Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 40 minut, nebo dokud není dort zlatavý a pevný na dotek.

Po vychladnutí můžete dort ozdobit šlehačkou. Stačí si vyšlehat smetanu ke šlehání s trochou cukru a nanesením na vrchol dortu. Můžete také přidat čokoládové hoblinky nebo třešně pro dokonalou dekoraci.

Tento dort s třešněmi a šlehačkou je sladkým zážitkem, který si můžete vychutnat doma s rodinou a přáteli.

Dort s ořechovou náplní a karamelovou polevou

Dort s ořechovou náplní a karamelovou polevou je skvělou volbou pro všechny milovníky ořechů a sladkých dezertů. Pro přípravu potřebujeme základní dortové těsto, které můžeme obohatit o rozemleté ořechy dle libosti. Poté připravíme krém z mascarpone, do kterého přidáme nastrouhaný karamel pro intenzivnější chuť. Tento krém pak naplníme do dortu a celý dort zakryjeme karamelovou polevou. Výsledkem je dokonalá kombinace sladkých ořechů a lahodného karamelu, která potěší každého gurmána.

Jak udělat dort s ovocem a želé

Dort s ovocem a želé je osvěžující a barevná lahůdka, kterou si můžete připravit doma. Začněte základním receptem na dortové těsto. Poté si vyberte své oblíbené ovoce, například jahody, maliny nebo borůvky. Ovoce nakrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozložte na dortovém těstu. Poté připravte želé podle návodu na obalu a nalijte ho přes ovoce. Nechte dort vychladnout a ztuhnout v lednici. Před servírováním můžete dort ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem. Tento dort je skvělým způsobem, jak využít sezónního ovoce a udělat z něj sladkou pochoutku pro sebe i své blízké.

Recept na dort s vanilkovým krémem a jahodami

Dort s vanilkovým krémem a jahodami je jedním z nejoblíbenějších dortů pro letní osvěžení. Pro přípravu potřebujete:

- 250 g hladké mouky

- 200 g cukru

- 200 g másla

- 4 vejce

- 1 lžičku prášku do pečiva

- vanilkový extrakt

Pro krém budete potřebovat:

- 500 ml mléka

- 100 g cukru

- 2 vanilkové pudinky

- šťávu z poloviny citronu

Na ozdobení dortu si připravte:

- čerstvé jahody

Postup:

1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.

2. V jiné misce utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidejte vejce a vanilkový extrakt.

3. Přidejte směs s moukou a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

4. Těsto nalijte do dortové formy a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud není dort zlatavý.

5. Mezitím si připravte vanilkový krém. Ve hrnci smíchejte mléko, cukr, pudinkový prášek a šťávu z citronu. Přiveďte k varu za stálého míchání, dokud se krém nezahustí.

6. Nechte krém vychladnout a poté ho rozetřete na dortové těsto.

7. Na vrch dortu umístěte čerstvé jahody a můžete ještě ozdobit šlehačkou nebo čokoládovými kousky.

Tento dort s vanilkovým krémem a jahodami je skvělou volbou pro oslavu narozenin nebo letní večírek.

Dort s marcipánovou polevou a mandlovými plátky

Pokud máte rádi sladké dezerty s mandlovým aroma, pak vám určitě chutná dort s marcipánovou polevou a mandlovými plátky. Tento dort je dokonalou kombinací jemného marcipánu a křupavých mandlových plátků.

Na přípravu tohoto dortu budete potřebovat:

- 200 g hladké mouky

- 150 g cukru

- 150 g másla

- 4 vejce

- 1 lžičku prášku do pečiva

- 100 g mletých mandlí

- 100 ml mléka

Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a mleté mandle. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Vše důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

Těsto nalijte do dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud není dort zlatavý a propečený. Potom nechte dort vychladnout.

Mezitím si připravte marcipánovou polevu. V hrnci rozehřejte smetanu a postupně do ní vmíchejte nastrouhaný marcipán. Vařte za stálého míchání, dokud se marcipán nerozpustí a poleva nezhustne.

Na vychlazený dort nanesete marcipánovou polevu a posypte ho mandlovými plátky. Dort je hotový a můžete si jej vychutnat. Tento dort je ideální pro milovníky mandlí a sladkých dezertů.

Jak připravit dort s ovocem a šlehačkou

Dort s ovocem a šlehačkou je jednoduchý, ale přesto lahodný dezert. Začněte připravením dortového těsta podle základního receptu. Poté dejte těsto do dortové formy a pečte podle pokynů. Až bude dort vychladl, rozkrájejte ho na dvě části. Na spodní část dejte vrstvu čerstvého ovoce - můžete použít jahody, maliny nebo borůvky. Na vrch pak nanesete šlehačku a ozdobte dalším kouskem ovoce. Dort je hotový!

Publikováno: 18. 01. 2024

Kategorie: recepty

Autor: Tereza Menšíková

Tagy: recepty na dorty | různé recepty na dorty