Výtečný recept na meruňkový koláč s drobenkou pro sladké chvíle

Meruňkový Koláč S Drobenkou

Představení receptu na meruňkový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s drobenkou je vynikající sladkost, která potěší každého milovníka dezertů. Tento recept kombinuje šťavnaté meruňky s křupavou drobenkou a lahodným těstem. Koláč je ideální pro sladké chvíle a oslavu letních plodů. Připravit ho není nijak složité a výsledek stojí za to. Pokud máte rádi ovocné dezerty, nechte se inspirovat tímto skvělým receptem na meruňkový koláč s drobenkou!

Seznam ingrediencí potřebných k přípravě koláče

- 250 g hladké mouky

- 150 g másla

- 100 g cukru krupice

- 1 vejce

- 1 lžička vanilkového extraktu

- špetka soli

- 500 g meruněk (čerstvých nebo mražených)

- 2 lžíce cukru moučka

- šťáva z poloviny citronu

- 100 g hladké mouky

- 80 g cukru krupice

- 80 g másla

Postup přípravy těsta pro meruňkový koláč

Postup přípravy těsta pro meruňkový koláč je velmi jednoduchý. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty ho vmícháme do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá struktura. Poté přidáme vejce a mléko a rychle promícháme, dokud se vše spojí v hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě části - jednu pro spodní část koláče a druhou pro drobenku.

Jak připravit drobenku pro koláč

Drobenka je jedním z nejdůležitějších prvků meruňkového koláče. Její příprava je velmi jednoduchá. Nejprve smíchejte 150 g hladké mouky, 100 g studeného másla a 50 g cukru v misce. Poté rukama promněte ingredience do drobenkovité konzistence. Měli byste získat hrudkovitou směs s malými kuličkami těsta. Drobenku můžete ještě obohatit o lžičku vanilkového cukru pro intenzivnější chuť.

Pro přípravu meruňkové náplně budete potřebovat 500 g čerstvých meruněk, které zbavíte pecek a nakrájíte na menší kousky. Do hrnce přidejte meruňky, 100 g cukru a šťávu z jednoho citronu. Vše společně nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut, dokud se meruňky nerozvaří a nevytvoří se hustá náplň. Pokud chcete mít v náplni kousky meruněk, stačí je vařit jen krátce. Po uvaření nechte náplň vychladnout a poté ji můžete použít pro sestavení koláče.

Sestavení a pečení koláče

Sestavení a pečení koláče je posledním krokem k vytvoření dokonalého meruňkového koláče s drobenkou. Nejprve rozválíme těsto na plech a přeneseme ho do dortové formy. Poté rozprostřeme meruňkovou náplň po celém těstě. Na vrch pak přidáme připravenou drobenku, kterou rovnoměrně rozetřeme. Koláč poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30-35 minut, nebo dokud není zlatavý a drobenka křupavá. Po upečení necháme koláč vychladnout a můžeme podávat s šlehačkou či zmrzlinou.

Tipy a triky pro dokonalý meruňkový koláč s drobenkou

Pro dosažení dokonalého meruňkového koláče s drobenkou je důležité dodržovat několik tipů a triků. Prvním je použití studených ingrediencí při přípravě těsta, což zajistí křehkost a drobivost. Dále je vhodné těsto nechat odpočinout v lednici po dobu minimálně 30 minut, aby se zpevnilo a lépe se s ním pracovalo. Při přípravě drobenky je dobré použít studené máslo a jemně ho vtírat do mouky, aby vznikla hrudkovitá struktura. Pro intenzivnější chuť můžete do drobenky přidat skořici nebo vanilkový cukr. Při plnění koláče meruňkovou náplní je důležité rovnoměrně rozprostřít ovoce po celém povrchu těsta a vyhnout se nadměrnému množství šťávy, která by mohla způsobit promačkání těsta.

Varianty a možnosti úprav receptu

- Místo meruněk můžete použít jiné ovoce, jako třeba švestky, broskve nebo borůvky. Každé ovoce dodá koláči svůj unikátní chuťový zážitek.

- Pokud preferujete větší kousky ovoce, můžete meruňky nakrájet na větší kusy nebo je dokonce ponechat celé.

- Pro extra sladkou verzi můžete přidat do náplně trochu vanilkového extraktu nebo skořice pro zvýraznění chuti.

- Chcete-li koláč udělat ještě křupavější, přidejte do drobenky hrubozrnný cukr nebo strouhaný kokos.

- Pro veganskou variantu receptu můžete nahradit máslo ve těstě rostlinným máslem a vejce lze nahradit lněnými semínky smíchanými s vodou.

- Pro nadšence do koření doporučujeme přidat do drobenky špetku mletého skořicového cukru nebo muškátového oříšku pro zajímavou aromatickou nuanci.

S různými úpravami a variantami si můžete přizpůsobit tento recept podle svých chutí a potřeb. Nebojte se experimentovat a objevovat nové kombinace, které vás potěší!

Doporučení pro servírování a skladování koláče

Po upečení je důležité nechat koláč vychladnout na mřížce. Teplý koláč se totiž může rozpadnout při pokusu o krájení. Jakmile je koláč dostatečně vychlazený, můžete ho servírovat. Doporučuji podávat meruňkový koláč s drobenkou ještě mírně teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Pokud preferujete studené dezerty, dejte koláč do lednice a nechte ho tam odpočinout minimálně 2 hodiny. Koláč lze skladovat v chladničce až 3 dny, ale doporučuji spotřebovat ho co nejdříve pro zachování čerstvosti a chuti.

Závěrem lze konstatovat, že meruňkový koláč s drobenkou je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkého. Jeho chuťová kombinace křehkého těsta, šťavnaté meruňkové náplně a lahodné drobenky je prostě neodolatelná. Je to dokonalý dezert pro letní období, kdy jsou meruňky plné chuti a sluneční paprsky vybízejí k posezení na zahradě s dobrou knihou a šálkem čaje. Kromě toho máme pro vás zajímavost - meruňka je ovocem, které obsahuje velké množství vitamínů A a C, minerálů a antioxidantů. Takže si připravte tento vynikající koláč a dopřejte si sladké chvilky plné radosti!

Publikováno: 10. 01. 2024

Kategorie: recepty

Autor: Adéla Broučková

Tagy: meruňkový koláč s drobenkou