Sladké tajemství mirabelky: Proč ji milujeme?

Mirabelka

Mirabelka: Malý zázrak

Znáte mirabelky? Tyhle malé zlaté kuličky, příbuzné našich klasických švestek, si zaslouží mnohem víc pozornosti! I když jsou drobné, ukrývají v sobě hotový poklad. Mirabelky jsou totiž napěchované vitamíny a prospěšnými látkami, které naše tělo miluje. Jsou plné vitamínu C, který nám pomáhá bojovat s nemocemi a chrání naše buňky. Navíc obsahují spoustu draslíku - to je takový pomocník pro naše srdce a svaly. A když mluvíme o zdraví, nesmíme zapomenout na vlákninu, které mají mirabelky požehnaně. Ta je skvělá pro naše trávení a pomáhá držet cholesterol na uzdě. V kuchyni jsou mirabelky prostě k nezaplacení. Můžete je jíst rovnou ze stromu, zavařit na zimu, usušit na křížaly nebo z nich udělat výborný likér. Zkuste je přidat do buchet nebo koláče, uvařit z nich marmeládu nebo je použít do omáčky k masu - nebudete litovat!

Původ a historie mirabelky

Mirabelka je takový malý poklad našich zahrad. Tahle drobná, slaďoučká peckovička s nezaměnitelnou vůní má za sebou dlouhou cestu časem. Původně vyrostla někde v Malé Asii, odkud ji šikovní obchodníci a dobrodruzi postupně roznesli do Persie a řeckých zemí. Římani si ji tak zamilovali, že když táhli Evropou, brali ji všude s sebou. K nám doputovala někdy v šestnáctém století a rychle si získala srdce všech - od hrabat po prosté vesničany. Lidé si na nich pochutnávali za čerstva, zavařovali je na zimu, sušili je na křížaly a pálili z nich i výbornou slivovici. Dneska se můžeme pochlubit, že jsme jedni z největších pěstitelů mirabelek na světě. Naši zahradníci vyšlechtili spoustu skvělých odrůd, které se pyšní báječnou chutí a krásnými plody. Mezi zahrádkáři jsou největší hvězdy odrůdy jako 'Nana', 'Mišpule' nebo 'Veselská'.

Vlastnost Mirabelka Švestka
Barva slupky Žlutá až červená Modrá až fialová
Velikost plodu Malá (2-3 cm) Střední (4-5 cm)
Chuť Sladká, aromatická Sladká, mírně nakyslá

Výživové hodnoty a benefity

Mirabelky jsou malé, ale zato pořádně nabité zdravím! Tyhle žluté kuličky v sobě skrývají spoustu dobrého - hlavně vitamín C, který nás chrání před nemocemi a dodává tělu sílu. Když si dáte hrst mirabelek, dostanete do těla i pořádnou dávku vlákniny, díky které bude vaše trávení šlapat jako hodinky. A to není všechno - mirabelky obsahují i draslík, bez kterého by naše svaly a srdíčko nemohly správně fungovat. Takže když si na těchto sladkých plodech pochutnáte, uděláte něco dobrého pro své tělo. Je to vlastně taková přírodní vitamínová bomba, co nám roste přímo na zahradě!

Mirabelka, malá a kulatá, skrývá v sobě sladkokyselou chuť léta.

Hana Benešová

Různé odrůdy mirabelek

Mirabelky jsou takové ty malé žluté švestičky, co vám dokážou v létě zpříjemnit každý den. Je jich spousta druhů a každý má něco do sebe. Třeba taková Nancyská - ta je vyhlášená tím, jak krásně voní a jak je sladká. Pak máme Rakovnickou, ta má zase větší plody a příjemně nakyslou chuť, co vám pohladí jazyk. Jestli máte rádi sladké ovoce s trochou toho koření, určitě vyzkoušejte Althanovu renklódu. Poznáte ji podle toho, že má červenou barvu. A nesmím zapomenout na Mirabellu di Metz - to je taková francouzská kráska, maličká, ale šťavnatá až běda. Když si budete vybírat, kterou mirabelku zasadit na zahradě, myslete nejen na to, jakou máte rádi chuť, ale taky kdy dozrává a jak dobře odolává nemocem.

Pěstování mirabelky na zahradě

Mirabelka je takový malý poklad našich zahrad - drobné, zlatavé ovoce, které vám rozsvítí den svou sladkou vůní. Kdo by nemiloval tyhle šťavnaté kuličky? Když si vysadíte vlastní strom, budete mít radost na dlouhá léta dopředu. A věřte mi, není to žádná věda. Stačí najít slunné místečko a půdu, která dobře propouští vodu. Důležité je nechat stromkům prostor - tak čtyři až pět metrů mezi sebou, ať se jim dobře dýchá. O stromy se nemusíte extra starat, jen občas odstřihněte, co je suché nebo polámané. I když jsou mirabelky docela odolné vůči suchu, v létě, když dozrávají, jim trocha vody přijde vhod. Zejména když je vedro k padnutí. Koncem léta, většinou v srpnu a září, přichází ta nejlepší část - sklizeň sladkých, zlatých plodů. Můžete je mlsat rovnou ze stromu, zavařit na marmeládu, upéct báječný koláč nebo z nich udělat domácí slivovici. Prostě paráda - mirabelka je strom, který by neměl chybět v žádné pořádné zahradě.

Sklizeň a skladování mirabelek

Sladké mirabelky začínají dozrávat v půlce července a jejich sklizeň pokračuje až do konce srpna, záleží na druhu a taky na tom, jaké je počasí. Když mají správnou zlatavě žlutou barvu a samy se pouští od stopky, víme, že jsou akorát. S mirabelkami musíme zacházet šetrně - žádné třepání se stromem, radši je opatrně česat ručně, ať neponičíme ani ovoce, ani větve. Do spížky si schováme jen ty nejhezčí kousky bez jakéhokoli poškození. V chladnu a tmavém místě vydrží mirabelky čerstvé pár dní. Když si je chceme užít i později, máme spoustu možností - dají se zmrazit, zavařit, usušit, nebo z nich připravit výborné kompoty, marmelády a dokonce i domácí pálenku. Takhle si můžeme dopřát jejich báječnou chuť, i když už dávno není sezóna.

Využití v kuchyni: Recept na koláč

Malé zlaté sluníčko v podobě mirabelky je prostě dar z nebe pro každého milovníka pečení. Když dozrají na stromě, je to jasné znamení, že nastal čas vytáhnout plechy a pustit se do pečení voňavého koláče. Mirabelkový koláč je takový nenáročný společník pro odpolední kávu - stačí pár ingrediencí a trocha času. Kouzlo spočívá v křehkém těstě, které se rozplyne v ústech jako obláček, a šťavnatých mirabelkách, co se na něm jen tak povalují. Když se do toho pustí svou šťávou, vznikne ta nejlepší přírodní poleva. A jestli chcete být tak trochu za rebela, přihoďte k mirabelkám hrst borůvek nebo malinek. To vám pak vznikne symfonická skladba chutí, že se budete olizovat až za ušima. Ať už zůstanete u tradičního provedení, nebo se vydáte cestou experimentu, tahle dobrota si najde cestu k vašemu srdci.

Mirabelkový likér: Domácí specialita

Mirabelky jsou takové malé sluneční poklady, které na podzim proměníme v lahodný zlatavý mok. Když se z těch šťavnatých kuliček stane domácí likér, přinese vám kousek léta i do sychravých dnů. Je to vlastně takový tekutý pozdrav z rodinné zahrady. Nejdůležitější je posbírat ty nejlepší plody - krásně vyzrálé, zdravé mirabelky, co voní na dálku. Než se pustíte do výroby, pěkně je očistěte a zbavte stopek. To pravé kouzlo likéru se rodí, když se sladkost mirabelek potká s jemnou vanilkou a špetkou voňavého koření. Každá rodina má svůj osvědčený recept, ale základ je vždycky stejný - kvalitní pálenka, cukr a koření jako hřebíček, skořice nebo hvězdičky badyánu. Po několika týdnech, kdy ovoce odpočívá v alkoholu, přidáte sladký sirup a všechno pěkně přecedíte. A pak už si můžete vychutnat ten jedinečný nápoj, který zahřeje tělo i duši.

Zajímavosti o mirabelkách

Mirabelky jsou úžasné malé skvosty naší zahrady. Když je člověk ochutná, hned pozná jejich příbuznost se švestkami - však jsou také ze stejné ovocné rodiny! Tyhle zlatavé kuličky jsou hotový vitamínový poklad, hlavně co se týče céčka, a nechybí jim ani pořádná dávka draslíku. Můžete je mlsat rovnou ze stromu, nebo z nich vykouzlit báječnou marmeládu, zavařeninu či nějaký ten sladký moučník. Když přijde čas sklizně, stačí pod strom natáhnout plachtu a lehce zatřást větvemi - mirabelky samy spadnou, když jsou akorát zralé. Je to vlastně docela zábava, taková zahradní sklizeň. Mirabelky jsou prostě kouzelné ovoce, které dokáže potěšit nejen chuťové pohárky, ale i duši každého milovníka přírody.

Publikováno: 26. 02. 2025

Kategorie: potraviny