Výtečná kombinace: Maso na houbách - neodolatelný pokrm plný chutí!

Maso Na Houbách

Masová kuchyně je oblíbená nejen u nás, ale i po celém světě. A pokud máte rádi maso a houby, určitě by vás mohlo zajímat spojení obou těchto ingrediencí v jednom chutném pokrmu. Maso na houbách se stalo velmi populárním jídlem v poslední době a nabízí nejen skvělý chuťový zážitek, ale také přínosy pro zdraví. V tomto článku se budeme věnovat především tomu, jak tento lahodný pokrm připravit a s jakými druhy masa a hub ho můžete kombinovat.

Historie pokrmu "maso na houbách"

Historie pokrmu "maso na houbách" sahá až do středověku, kdy byl tento pokrm populární zvláště mezi šlechtou. Maso bylo v té době velmi drahé a přidání hub do jídla bylo skvělým způsobem, jak ho prodloužit a zlevnit. Postupem času se maso na houbách stalo oblíbeným i u lidí nižších vrstev, protože huby se postupně staly dostupnější. V první polovině 20. století se tento pokrm stal tradičním hlavním chodem mnoha českých rodin a objevoval se na jídelníčcích restaurací po celé republice. Dnes je maso na houbách považováno za klasický český pokrm a mnoho lidí si jej oblíbilo pro jeho vynikající chuťové vlastnosti a jednoduchou přípravu.

Výběr masa pro tento recept

Při výběru masa pro recept "maso na houbách" je důležité zvolit takové maso, které se bude s hubami dobře kombinovat. Ideální jsou kuřecí nebo krůtí prsa, která mají jemnou chuť a snadno se poddají této připravě. Dobrou volbou mohou být i vepřové kotlety či hovězí roštěnky, avšak ty už mají výraznější chuť, a proto by mohly zakrýt chuť hub. Samozřejmě záleží na osobních preferencích a chuti každého jednotlivce. V každém případě je ale nutné vybrat kvalitní maso a zajistit jeho správné tepelné zpracování před servírováním.

Příprava hub pro pokrm

Příprava hub pro pokrm je klíčovým krokem, který by měl být pečlivě proveden. Pokud nevíte, jak s nimi pracovat, může to vést k hnilobným či hořkým chutím. Nejprve musíme houby důkladně omyt a usušit. Poté je třeba odstranit stonky, pokud jsou tvrdé, a nakrájet na menší kousky. Následně se houby opékají v pánvi s olejem nebo máslem na střední teplotu až do zlatavé barvy. Důležité je nedávat příliš mnoho hub najednou do pánve, aby se nestaly gumovými. Pokud používáte sušené houby, musíte je nejdříve namočit v teplé vodě po dobu asi hodiny a potom omyt a krátce opéct stejně jako čerstvé houby. Když jsou vaše houby připraveny, můžete je snadno přidat k masu a užít si vynikající chuťový zážitek!

Recept na maso na houbách

Masitá jídla s přídavkem hub jsou vynikající volbou pro ty, kteří hledají chutný a vydatný pokrm. Recept na maso na houbách je jednoduchý, ale přesto bohatý na chuťové nuance. Nejprve si nasekáme cibuli a osmažíme ji na oleji do zlatova. Poté přidáme kostky masa a restujeme je spolu s cibulí až do zhnědnutí. Mezitím si nakrájíme různé druhy hub (např. žampiony, bedly či hřiby) a přidáme je k masu. Dochutíme solí, pepřem a dalšími bylinkami dle chuti a podlijeme trochou vody nebo vývaru. Vaříme pomalu asi 30 minut, dokud se maso nezměkne a houby nepustí šťávu. Podáváme s rýží nebo bramborami jako ideálním doplňkem k tomuto lahodnému pokrmu plnému aroma hub.

1. Ingredience

Jedním z hlavních pilířů při přípravě pokrmu "maso na houbách" jsou samozřejmě ingredience. Kromě masa a hub, které tvoří jádro tohoto receptu, je důležité vybrat si také vhodné koření a bylinky, které podtrhnou chuťový zážitek. Zvolit správné množství soli, pepře nebo tymiánu může být klíčové pro dosažení dokonalého harmonického spojení chuti masa a hub. Není navíc vyloučena ani varianta přidání zeleniny jako například mrkve nebo cibule do pokrmu, což dodá jídlu další vrstvu chuťových nuancí a také živiny pro zdravou stravu.

2. Postup přípravy

Postup přípravy pokrmu Maso na houbách je poměrně jednoduchý. Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny, tedy maso (hovězí nebo vepřové), čerstvé houby (např. šampinonky) a další ingredience dle receptu. Poté maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme podle chuti. V hrnci rozpálíme olej nebo máslo a osmahneme maso z každé strany do zlatova. Poté ho vyjmeme z hrnce a odložíme stranou.

Do stejného hrnce přidáme nakrájené houby a restujeme je asi 5 minut, dokud nezměknou a vypustí vodu. Poté přidáme drcený česnek, sůl, pepř a další koření dle chuti, zamícháme a za stálého míchání smažíme dalších pár minut.

Nakonec vmícháme smetanu nebo zakysanou smetanu do houbové směsi, znovu promícháme, aby se ingredience propojily, a vrátíme do hrnce i opečené kousky masa. Celou směs krátce prohřejeme tak, aby se před servírováním dostatečně propojila chuť masa s houbami a kořením. Hotové Maso na houbách můžeme podávat například s rýží, bramborami nebo těstovinami.

Varianty a příklady příloh k masu na houbách

Při přípravě pokrmů z masa na houbách existuje mnoho různých variant, které poskytují chuťovou a výživovou pestrost. Mezi nejpoužívanější přílohy k těmto pokrmům patří brambory, které mohou být podávány jako vařené, pečené nebo gratinované. Kromě toho se také hodí rýže, špagety či jiné druhy těstovin, které zvládnou absorbovat omáčku vzniklou při vaření masa s houbami. Pokud chcete vsadit na něco trochu netradičního, můžete zkusit například bulgur či quinou. Tyto druhy obilovin jsou nejen vynikajícím zdrojem vlákniny a proteinů, ale díky svému charakteristickému chuťovému profilu dokážou posunout maso na houbách na zcela novou úroveň.

Tipy na servírování a ozdobení pokrmu

Pokud plánujete servírovat maso na houbách, máme pro vás pár tipů, jak tento chutný a lahodný pokrm ještě více ozvláštnit. Pro začátek, můžete pokrm podat na vysoké talíře s ozdobením z čerstvých bylinek, jako jsou tymián nebo petrželka. Dále můžete do pokrmu přidat barvitost pomocí šťavnatých rajčat nebo papriky. Pokud chcete být skutečně kreativní, zkuste umístit houby na vrchol každého kusu masa a zakončit to malými kousky žampionu pro vynikající vizuální efekt. Také můžete přidat trochu syrové cibule nebo sladkého nakládaného okurky do směsi hub a masa pro zvýraznění jemné chuti. S těmito nápady a triky budete mít naprosto dokonalé maso na houbách pro své hosty!

Závěrem lze konstatovat, že pokrm "maso na houbách" je skvělou volbou pro všechny milovníky masitých jídel s přídavkem aromatických hub. Jde o jednoduchý a rychlý recept, který ocení jak začínající kuchaři, tak i zkušení gurmáni. Důležité je vybrat kvalitní suroviny a správně je upravit, aby byla zachována chuť i vůně hub. Tento pokrm se navíc hodí jako teplý oběd či večeře pro celou rodinu nebo jako hostina pro přátele. Doporučujeme tedy vyzkoušet a pochutnat si na této lahodné kombinaci masa a hub!

Publikováno: 17. 08. 2023

Kategorie: recepty

Autor: Veronika Balcarová

Tagy: maso na houbách | pokrm připravený z masa s přídavkem hub