Wasabi - ostrá chuťová bomba, která dodá vašim jídlům nový rozměr!

Wasabi

Co je wasabi?

Wasabi je koření, které pochází z Japonska a je velmi oblíbené ve světě sushi. Toto koření má silnou a pikantní chuť, podobně jako hořčice, ale s mírně sladšími tóny. Wasabi se tradičně vyrábí z kořene rostliny wasabi japonica a je často podáván jako dip nebo smíchán s sojovou omáčkou pro lepší chuť. Mnoho lidí si myslí, že zelená pasta, která se často podává s sushi, je wasabi, ale ve skutečnosti obsahuje jen málo pravého wasabi a nahrazuje ho směs hořčice a barviva. Pokud chcete ochutnat opravdový wasabi, hledejte pastu z kořene wasabi japonica ve specializovaných obchodech nebo online obchodech se surovinami pro japonskou kuchyni.

Historie a původ wasabi

Historie a původ wasabi

Wasabi je kořením pocházejícím z Japonska, které se stalo populárním po celém světě díky své charakteristické ostré chuti a výrazné zelené barvě. Původně bylo používáno jako doplněk k rybám, zejména sushi a sashimi.

Jeho historie sahá až do 10. století, kdy byl poprvé použit na území Japonska. Na začátku 19. století byla v japonských horách objevena divoká rostlina, kterou místní obyvatelé začali pěstovat pro potřeby svých kuchyní.

Wasabi se původně získávalo lisováním kořene na speciálních kamenných mlecích, ale dnes se běžně používají moderní metody jako válcování nebo mixování. I přesto jsou tradiční metody stále oblíbeny kvůli lepšímu zachování chuti.

V současnosti je wasabi také produkovaný mimo Japonsko, ale původní japonský wasabi je stále nejznámější a nejoblíbenější mezi gurmány po celém světě.

Jak se vyrábí wasabi?

Jak se vyrábí Wasabi?

Wasabi je ostře kořenící pasta, která se tradičně podává k japonskému sushi. Toto koření má unikátní chuť a aroma, ale víte, jak se wasabi připravuje?

Většina lidí si myslí, že wasabi pochází z kořene stejnojmenné rostliny. Nicméně ve skutečnosti se používají listy této rostliny, které jsou pečlivě nastrouhány na malém hrnci s drsným povrchem.

Při této procesu vznikají enzymy, které reagují s dalšími složkami pasty a tvoří tak charakteristickou ostrou chuť. Wasabi se nejlépe podává čerstvý, protože jeho aroma rychle ztrácí svůj intenzivní charakter.

Takže teď víte trochu více o tom, jak je wasabi vyráběn!

Použití wasabi v kuchyni

Wasabi je koření, které se často spojuje s japonskou kuchyní. Jeho ostrá chuť a vůně dokáže okořenit mnoho pokrmů a dodat jim nezaměnitelnou chuťovou stopu. Využívá se především jako dochucovadlo pro sushi, ale může být také použito k podtržení chuti různých druhů ryb, mas nebo zeleniny. Pokud hledáte nový způsob, jak zkombinovat různé chutě, vyzkoušejte použít wasabi v kuchyni – určitě neprohloupíte!

Zdravotní výhody a rizika spojená s konzumací wasabi

Wasabi je koření, které se dodává k japonským pokrmům jako sushi nebo sashimi. Jeho charakteristickou vlastností je silná a specifická chuť, která může zlepšit chuťový zážitek z konzumace ryb.

Kromě svého chuťového přínosu má wasabi také několik zdravotních výhod. Například obsahuje síru, která pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi a chrání proti rakovině. Díky vysokému obsahu antioxidantů také snižuje riziko srdečních onemocnění a podporuje imunitní systém.

Nicméně, jako u každé potraviny, existují i určitá rizika spojená s konzumací wasabi. Lidé s citlivým trávicím traktem nebo alergickou reakcí na hořčici by mohli mít problémy s konzumací tohoto koření. Kromě toho by velké množství wasabi mohlo vést k podráždění sliznic nebo dokonce ke popáleninám.

Pokud tedy plánujete začít používat wasabi do svých jídel, je důležité si uvědomit jak jeho zdravotní výhody, tak i rizika a konzumovat ho s mírou.

Jak si vybrat kvalitní wasabi?

Wasabi je tradiční japonské koření s výraznou ostrou chutí a typickou zelenou barvou. Pokud hledáte kvalitní wasabi, měli byste věnovat pozornost následujícím faktorům:

1. Přísady - Skutečné wasabi je vyrobeno ze speciální rostliny okoune šťavnatého, která se pěstuje v Japonsku a na některých místech v Číně. Pokud na etiketě vidíte pouze slovo "wasabi", pravděpodobně obsahuje směs jiných přísad jako například hořčici, octa a barvivo.

2. Chuť - Wasabi by mělo být intenzivní s ostrým aroma, ale ne příliš mastné nebo sladké.

3. Barva - Kvalitní wasabi má jasnou zelenou barvu bez jakýchkoli umělých barviv.

4. Konzistence - Wasabi by mělo být lepkavé, ale snadno se dát rozetřít a aplikovat na sushi nebo další jídlo.

Pamatujte si, že opravdový wasabi je dražší než běžná směs hořčice a octa. Pokud tedy hledáte ten opravdový zážitek z tohoto koření, dejte si na sebe práci a najdete kvalitní produkt.

Jak skladovat wasabi?

Wasabi je koření, které se využívá jako příloha k japonským pokrmům. Pokud si oblíbíte tento kořenící prášek, je dobré vědět, jak ho správně skladovat. Wasabi by měl být uchováván na suchém a chladném místě, aby si zachoval svou výraznou chuť a aroma. Můžete ho například skladovat v uzavřené nádobě nebo igelitovém sáčku v lednici. Důležité je také dbát na to, abyste wasabi nepoužili po uplynutí doby trvanlivosti, která je obvykle uvedena na obalu. Protože wasabi obsahuje enzymy, které postupem času ztrácí účinnost a chuť.

Jaké jsou alternativy k wasabi?

Wasabi je koření, které se tradičně používá v japonské kuchyni. Má charakteristickou zelenou barvu a ostrou chuť. Pokud však nemáte přístup k wasabi, nezoufejte! Existují některé alternativy, které můžete použít pro podobný efekt. Jednou z nejběžnějších alternativ je hořčice smíchaná s práškovým chřestem, která poskytuje podobnou ostrou chuť jako wasabi. Další možností jsou různé druhy koření s ostřejším charakterem, jako například červený pepř nebo chilli papričky. Vyzkoušejte si tyto alternativy a objevte nové způsoby, jak přidat pikantní dojem do vašich jídel!

Závěr: Wasabi jako oblíbené koření v gastronomii.

Závěrem lze shrnout, že wasabi se stává stále oblíbenějším kořením v gastronomickém světě. Jeho ostrá chuť a charakteristická zeleň ho dělají atraktivním pro kuchaře i hosty. Navíc má wasabi také několik zdravotních výhod, jako například antibakteriální a protizánětlivé účinky, což ho dělá ještě více žádaným. V poslední době se objevuje mnoho nových receptů, které využívají wasabi jako hlavní ingredienci, a to jak v japonské kuchyni, tak i v mezinárodní gastronomii. Zkrátka a dobře - wasabi už není jenom přísada k sushi!

Publikováno: 16. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Rudolf Brzobohatý

Tagy: wasabi | koření